handerweb40a

Gynekologi

Preventivmedel
Rutinkontroller
Symtom
Framfall
Förlossningsskador
Graviditet
Klimakteriet
Klåda
Ofrivillig barnlöshet
PMDD/PMS
Sexproblematik
Sexuellt överförbara sjukdomar
Uretrit
Urinvägsproblem
Utslag i underlivet
Vestibulit
 

Hälsokontroller

Vaccinationer

Alvarssons4f1

Hem Kontakt

Preventivmedel

Detta är ju en stor bit av vår verksamhet och vi har börjat att sätta in en stor mängd så kallade "flickspiraler" till unga kvinnor som inte visar sig tåla p-piller, eller av risk inte kan ta p-piller. Risk i det här fallet innebär att det finns möjlighet att det skulle utlösa en propp och där är noggrann sjukhistorik nödvändig, om föräldrar haft det eller om det finns riskfaktorer för flickan/kvinnan i form av rökning, övervikt o s v.
 
P-piller har ju betytt oerhört mycket inte minst för kvinnans frigörelse men man kan ändå inte sticka under stol med att många kvinnor blir kraftigt negativt påverkade med humöret och sexdriften.
 
Kondom ger ju bra skydd och är mycket lämpligt vid förstagångssex och ny
partner o s v men i längre förhållanden är det inte alltid så lämpligt. Kvinnans slemhinnor är ganska känsliga för gummit i kondomerna och många utvecklar en latexallergi. Dessutom är väl känslan inte alltid lika bra som utan. Dock är det det ända som skyddar mot STD - sexuel transmitted diseases.
 
 
 
 
 
P-PILLER och BIVERKNINGAR
 
Inverkan på humör och sexualitet
Testosteron är det hormon som är det kroppsliga substratet för normal sexlust och njutning-välbefinnande. Har också betydelse för energi och ork, tillväxt muskulatur o skelett m.m.
 
Inverkan på andra metabola funktioner
1. Muskelfunktion. Neg : Ospecifik kroppsvärk
2. Osteoporos
3. Energi-trötthet(utmattningssyndrom)
4. Blodfetter
5. Depression
 
Inverkan på testosteronhalten
1. Kvinnor bildar testosteron i ovarier(75%) och binjurar (25%). Vid p-piller hämmas ovarieproduktionen helt och nivåerna hamnar på en nivå som motsvarar en flickas mängd som ej kommit i puberteten (mindre än 0,7 nmol/l). Mina undersökningar tyder på att den nivån är bestående!
2. Tillskott av östrogen ökar bildningen av SHBG som binder fritt testosteron till sig och gör den mängd som finns ej användbar i kroppen. Mycket oroande är tanken på att detta kanske åtminstone bidrar till all kroppsvärk hos medelålders kvinnor.
 
P-piller innehåller förutom östrogen också gulkroppshormon som är det hormon som hos vissa kvinnor framkallar PMS som verkligen är depressivt.
 
Således finns två väl kända mekanismer som påverkar kvinnans psyke negativt.
Detta kan måhända tolereras med tanke på de goda effekterna av p-piller när det gäller skydd och egen styrd frihet, men man måste då ovillkorligen upplysa om detta inte minst till unga kvinnor som ofta fortfarande har problem med sin personlighetsutveckling!!!
 
Vidare måste vi öka vår kunskap om de långsiktigt viktiga metabola effekterna.
Frågeställning: Har p-piller redan bidragit till sk utbrändhet,osteoporos, hjärt-kärlsjukdom m.fl.
 
 
Skrivet Visby den 2 februari i nådens år 2006
 
Roland Alvarsson
Leg läk o gynekolog
 

Alvarssons Läkarpraktik. Cypressgatan 1b, 621 58 Visby, 0498-21 88 80. Öppet må-to 8-15. Vaccination, Drop-in ons 15.30-18.00, 070-483 81 10. Bokade besök må-to 8-14.30, 0498-21 88 80.