handerweb40a

Gynekologi

Preventivmedel
Rutinkontroller
Symtom
Framfall
Förlossningsskador
Graviditet
Klimakteriet
Klåda
Ofrivillig barnlöshet
PMDD/PMS
Sexproblematik
Sexuellt överförbara sjukdomar
Uretrit
Urinvägsproblem
Utslag i underlivet
Vestibulit
 

Hälsokontroller

Vaccinationer

Alvarssons4f1

Hem Kontakt

Rutinkontroller

Handlar oftast om cellprover och annan cancerförebyggande undersökning. även chlamydia som är ganska tyst nu för tiden. Tyst betyder att det kan finnas där men inte ger några aktuella symtom. Faktum är att på vår mottagning är 95% av positiv chlamydia ej symtomgivande utan hittas när patienten vill ta det för säkerhets skull och inför spiral mm.

Cellprov utförs regelbundet i Sverige med 2-3 års intervall. Ju yngre man är ju tätare intervall är motiverad. Efter 60 år är insjuknandet i cellförändringar och i slutändan cancer nästan obefintlig. Undersökningen bygger på så kallade exfoliativ cytologi, d v s att det är avstötta celler och ju äldra man är och torra slemhinnor så får man inga celler att undersöka. Cellförändringar är inte cancer utan en signal om att patient med cellförändringar löper en högre risk att så småningom, kanske 10-15 år framåt i tiden insjukna i ev cancer och det är cancer som gäller livmoderhalsen. Man kan i praktiken inte räkna med något annat, d v s inte från livmoderns slemhinna, äggstockar eller äggledare utan där gör man andra undersökningar, framför allt ultraljud och cancermarkörer i blodet.

Rutinkontroller kan anses befogat på så sätt att många allvarliga gynekologiska cancrar är mycket ringa symtomgivande i tidigt skede och när det väl börjar att ge symtom är det oftast näst intill för sent.

Finns det bröstcancer eller äggstockscancer i släkten, hos mor eller mormor

eller annan nära släkting är det befogat att göra tätare kontroller framför allt med ultraljud som är välutvecklat i dagsläget.

Vid rutinkontrollerna tar man en vanlig sjukhistorik och gör en grundlig

undersökning inklusive ultraljud och ev prover, typ cellprov alt cancermarkör. även ett ultraljud göres där man kan se tidiga förändringar där ännu inga symtom föreligger.

Livmoderhalscancer är den unga kvinnans cancer, d v s insjuknandet ligger mellan 30 - 40 år. Cellförändringar uppstår ofta i 18 - 25-års åldern och i Sverige börjar regelbunden cellprovstagning vid 23-års ålder. På vår praktik tar vi cellprov så fort patienten är där och har haft sex.

Cellförändringar orsakas av ett virus, så kallat HPV virus och nu håller man på att införa vaccination i åldersgruppen 12 - 13 år. Enbart flickor dock tillsvidare. Detta ger ungefär en 70%-ig reduktion av cellförändringar och om det gäller Gardasil så förhindrar det ofta könsvårtorna, så kallade kondylom.

Alvarssons Läkarpraktik. Cypressgatan 1b, 621 58 Visby, 0498-21 88 80. Öppet må-to 8-15. Vaccination, Drop-in ons 15.30-18.00, 070-483 81 10. Bokade besök må-to 8-14.30, 0498-21 88 80.