handerweb40a

Gynekologi

Preventivmedel
Rutinkontroller
Symtom
Framfall
Förlossningsskador
Graviditet
Klimakteriet
Klåda
Ofrivillig barnlöshet
PMDD/PMS
Sexproblematik
Sexuellt överförbara sjukdomar
Uretrit
Urinvägsproblem
Utslag i underlivet
Vestibulit
 

Hälsokontroller

Vaccinationer

Alvarssons4f1

Hem Kontakt

Vestibulit - en försummad kvinnosjukdom

Roland Alvarsson har varit verksam som gynekolog i 40 år och sedan 10 års tid framgångsrikt behandlat patienter med vestibulit och uretrit. Dessa tillstånd förekommer ofta samtidigt. Behandlingsmetoden har presenterats för många gynekologer och professorer utan gehör. Troligtvis uppfattas vestibulit som ett psykologiskt problem av sjukvården. Sjukvården sysslar med att bota livshotande tillstånd och befattar sig inte med livskvalitetsproblem. Man kan utgå från att dessa patienter ofta blivit kränkta i vården. Om sjukvården skulle ta detta problem på allvar skulle både lidande och pengar kunna sparas. Vi har ägnat mycket möda åt att finna en bot och kan idag hjälpa de flesta, men det kan ta tid.
 
 
BURNING VULVA SYNDROM - VESTIBULIT
 
Sveda, Värk och Brännkäring - SVBK
Detta komplexa vulvabesvär gav tidigt upphov till den förnedrande benämningen Sveda, Värk och Brännkäring. Tyvärr förekommer det ännu att berörd sjukvård ser ner på dessa patienter, trots att det är Doktorn som lider av inkompetens.
 
Sanningen om SVBK
Detta skrivs för att i någon mån ge alla de kvinnor upprättelse, som förödmjukats och kränkts i alla tider pga. oförstående sjukvårdspersonal.
Jag har
- lanserat en hållbar teori om orsak och konsekvens.
- visat att med hjälp av kolposkop kan diagnosen verifieras.
- framgångsrikt kunnat behandla både vestibulit och uretrit.
 
Burning vulva syndrom
Egentligen ett inflammatoriskt tillstånd i slidmynningen pga. bristande smörjning, som i sin tur beror på en mängd olika orsaker. Yttersta konsekvensen är oförmåga till penetrationssex. Påföljden blir slidkramp, detta gäller både vestibulit och uretrit. Burning vulva syndrom innebär totalkollaps av bartolinis körtlar och där av en slemhinneskada. En slemhinna måste alltid vara fuktad. Om körtlarna som skall smörja havererar uppstår således en slemhinneskada. Om de parauretrala körtlarna får sekretstagnation uppstår uretrit, med den typiska krampen och trängningarna.
 
Orsak till Vestibulit
Om Bartholinis körtlar havererar uppstår vestibulit med smärta vid nedre delen av introitus, som då inte tål ens mild smekning, beröring. Vestibulit blir allt vanligare. Många patienter går obehandlade under mycket lång tid. Introitus (= slidöppning) smörjes huvudsakligen av två kraftiga körtelsystem. Undre halvan av de så kallade Bartholinis körtlar som ligger inbäddade vid bakre omslagsvecket (bakre commissuren) och mynnar intill resterna av mödomshinnan (hymen). Området mellan dessa körtlar kallas vestibulum och när problem uppstått kallats det därför Vestibulit.
 
Vid vestibulit ses inga mynningar vid bartolinis körtlar. I vissa fall kan mynningarna vara kraftigt förminskade. I stället för att bota alla symtom, då främst psykologiska av vestibulit måste man söka reda på orsaken till vestibuliten. D v s behandla körtlarna som skall smörja. Samt slemhinneskadan. En slemhinneskada ger mycket kraftig smärta vilket snabbt stör sexdriften. Själv menar jag att detta är en sekundär reaktion på problemet vilket tar bort det logiska intresset för problematiken, som är ”smörjoljebrist”.
 
Parauretrala körtlarna - smörjer själva urinröret. Det är dessa flagor man ser vid cystoskopi som kallas trigonumcystit, men är ett tecken på att slemmet är alltför fast för att smörja ordentligt. Skenes körtlar smörjer övre vulva Sekretstagnation ger uretrit som egentligen är en kramp i sfinktern samt smal uretra med dåligt flöde. Övre slidan smörjes av cervixkörtlarna.
 
Övriga orsaker
Tidig=/eller ”dålig” sex
”Påtvingad sex”
Rädsla för sex/oro för graviditet
Hormonella preventivmedel
Svampmedel
Segt sekret
Obefintlig libido(lust)
Felaktig hygien
Klädsel(strings), mensskydd
Kyla
Antidepressiv medicinering
 
Påtvingad sex
När det gäller denna orsak kan en skala från ett till tio diskuteras.
1 Lätt ovilja - ”inte läge riktigt” men ger med sig efter ”tjat”
2-9 Olika gradering av allt gravare medel för påtryckning med efter hand inslag av våld.
10 Övergrepp = våldtäkt. Här bör nog djupt dolt övergrepp i barn o ungdomsåren inräknas = incest
 
Allmänna råd
Använd vegetabilisk olja, exempelvis mandelolja vid tvätt. Aldrig tvål. Vatten är uttorkande. Bra toapapper. Gnid ej, dutta. Hög kvalité mensskydd. Menskopp är sannolikt att föredra. Absolut inte stringtrosor. Möjligen är det moderna sättet att raka bort behåringen en nackdel; Lämna övre delen av vulvabehåringen kvar, ger en skyddande luftkudde med bomullstrosan. Värme i alla former. Undvik tighta jeans.
 
Behandling
Behandling av vestibulit går kortfattat ut på följande; först identifieras slemhinneskadan med hjälp av en specialfärgning. Därefter görs en behandling av slemhinnan för att sätta igång läkningsprocessen. Slutligen injeceras lämplig mängd bedövning och kortison i bartolinis körtlar.
 
Resultat
Alla blir bra med rätt behandling. Efter två dagar ömsas den sjuka slemhinnan efter att körtlarna kommit igång igen, och ersätts av frisk vävnad. Detta är helt smärtfritt. Man bör avstå från penetrationssex i 2-3 månader så att slemhinnan får tid att läka. Självfallet följer en lång psykologisk läkningsfas.
 
Vestibulit bör behandlas relativt snabbt. Har man lidit av vestibulit i 6 månader till knappt 3 år så är det betydligt lättare att behandla än om vestibuliten varat i mer än 3 år. Vid långvarig vestibulit kan behandlingen behöva upprepas. Det kan vara lämpligt med ett återbesök ca 2 månader efter första behandlingen.
 
Sammanfattning
Vestibulit är ett smörjningsproblem i vulva. Sannolik av smygande mångskiftande orsak. Vestibulit beror på haveri i bartolinis körtlar och uretrit beror på haveri i de parauretrala körtlarna. Viktigaste faktorerna: ”dålig” sex, hormonella preventivmedel, svampmedel, överdriven renlighet. Det är mycket viktigt att behandla orsaken till vestibulit, d v s slemhinneskadan och dess orsak. Man kommer inte över problemet om endast symtom, som t ex slidkramp, behandlas. Behovet av psykologiskt omhändertagande avgörs på individnivå. Vid bestående libidoförlust är det absolut nödvändigt med sexologhjälp.
 
 
VISBY 2004
 
Roland Alvarsson
Leg läk o gynekolog

Alvarssons Läkarpraktik. Cypressgatan 1b, 621 58 Visby, 0498-21 88 80. Öppet må-to 8-15. Vaccination, Drop-in ons 15.30-18.00, 070-483 81 10. Bokade besök må-to 8-14.30, 0498-21 88 80.